سلام! تا حالا به این فکر کردید که چرا بعضی از تبلیغات مثل چسب به مغزمان میچسبند و بعضی دیگر انگار هیچ اثری روی ما نمیگذارند؟ چرا بعضی از محصولات رو بدون هیچ فکر خاصی میخریم و بعضی دیگه رو حتی اگه خیلی نیازمون باشه هم نادیده میگیریم؟
این سوالها دقیقا جایی هست که علم بازاریابی عصبی وارد بازی میشه. در واقع، بازاریابی عصبی تلاش میکنه تا با فهمیدن چگونگی عملکرد مغز انسان در تصمیمگیریهای مربوط به خرید، استراتژیهای بازاریابی و تبلیغاتی موثرتری رو طراحی کنه.
من همیشه به این موضوع علاقهمند بودم که چرا بعضی از برندها انقدر موفق هستند و به سرعت مخاطب جذب میکنند.
در طول تحقیقاتم در مورد بازاریابی و رفتار مصرفکننده، متوجه شدم که مغز انسان، یه دنیای پیچیده و جذابیه که با استفاده از علم و تکنیکهای خاص، میتونیم به رازهای پنهانش پی ببریم و از اون برای ارتقای استراتژیهای بازاریابی استفاده کنیم.
مغز انسان، یه گنجینه از اطلاعات
بازاریابی عصبی، یه رشتهی نوظهوره که از شاخههای مختلفی مثل علوم اعصاب، روانشناسی، بازاریابی و اقتصاد تشکیل شده.
در واقع، این علم تلاش میکنه تا با بررسی فعالیت مغز افراد در طول مواجهه با محرکهای بازاریابی، مثل تبلیغات، بستهبندی و تجربیات خرید، به درک عمیقتری از تصمیمگیریهای مصرفکنندگان برسه.
برای مثال، تصور کنید که یه تبلیغ جدید برای یه نوشیدنی مشاهده میکنید. مغز شما در مواجهه با این تبلیغ، یه سری واکنشها نشون میده.
این واکنشها میتونه شامل حس گرسنگی، تشنه بودن، احساس خوشحالی یا حتی یه حس نوستالژیک باشه. بازاریابی عصبی تلاش میکنه تا این واکنشها رو بفهمه و از اونا برای خلق تجربیات و پیامهای بازاریابی موثرتر استفاده کنه.
تکنیکهای مورد استفاده در بازاریابی عصبی:
بازاریابی عصبی از ابزارها و تکنیکهای مختلفی برای مطالعهی مغز و رفتار مصرفکننده استفاده میکنه. بعضی از این تکنیکها عبارتند از:
- تصویربرداری تشدید مغناطیسی عملکردی (fMRI): این تکنیک به محققان اجازه میده تا فعالیت مغز رو در حین انجام یه وظیفه خاص رصد کنند. برای مثال، با استفاده از fMRI میتونن ببینن که چه نواحی از مغز در هنگام مشاهدهی یه تبلیغ فعالتر میشوند.
- الکتروانسفالوگرافی (EEG): این تکنیک با استفاده از الکترودهایی که روی سر قرار میگیرند، امواج مغزی رو اندازهگیری میکنه. با این روش میتونیم بفهمیم که چه نوع محرکهایی در مغز انسان احساساتی مثل شادی، ترس یا تعجب رو فعال میکنند.
- ردیابی حرکات چشم (Eye Tracking): این تکنیک به ما کمک میکنه تا نگاه افراد رو در حین مواجهه با یه تبلیغ یا محصول ردیابی کنیم و بفهمیم که چه قسمتهایی از محتوا نظر اونا رو بیشتر به خودش جلب میکنه.
- پاسخ گالوانیک پوست (GSR): این تکنیک با اندازهگیری میزان تعریق پوست، پاسخ عاطفی افراد رو به یه محرک خاص سنجیده میشه. مثلا، میتونیم بفهمیم که یه تبلیغ چقدر استرس یا هیجان در افراد ایجاد میکنه.
کاربردهای بازاریابی عصبی:
بازاریابی عصبی کاربردهای بسیار متنوعی داره که بخش های مختلف بازاریابی رو شامل میشه:
- طراحی محصولات: بازاریابی عصبی میتونه به طراحان کمک کنه تا محصولاتی رو طراحی کنن که از نظر بصری و کاربردی برای مصرفکننده جذابتر باشند.
- طراحی بستهبندی: رنگها، شکلها و مواد به کار رفته در بستهبندی، میتونن تاثیرات عمیقی روی تصمیمات خرید افراد داشته باشند. بازاریابی عصبی به ما کمک میکنه تا با فهمیدن تاثیر این عوامل، بستهبندیهایی رو طراحی کنیم که بیشتر به چشم مشتریان جذاب باشه.
- ارزیابی تبلیغات: با استفاده از تکنیکهای بازاریابی عصبی، میتونیم تاثیر تبلیغات روی مخاطبان رو ارزیابی کنیم و بفهمیم که کدام تبلیغات بیشترین تاثیر رو روی حافظه، احساسات و تصمیمگیری آنها میگذارند.
- قیمتگذاری: قیمتگذاری یه هنر و علمه. بازاریابی عصبی میتونه به ما کمک کنه تا با فهمیدن چگونگی تاثیر قیمت روی تصمیمگیری مصرفکنندگان، استراتژیهای قیمتگذاری موثرتری رو طراحی کنیم.
- ارتقای تجربه مشتری: در عصر تجارت مدرن، تجربه مشتری از اهمیت بسیار زیادی برخورداره. بازاریابی عصبی میتونه به کسبوکارها کمک کنه تا با درک عمیقتر از احساسات و نیازهای مشتریان، تجربیات خرید لذتبخشتری رو برای اونا فراهم کنند.
جدول: مقایسهی بازاریابی سنتی و بازاریابی عصبی
ویژگی | بازاریابی سنتی | بازاریابی عصبی |
---|---|---|
فوکوس | رفتار آشکار مشتریان | پاسخهای عصبی و ذهنی مشتریان |
ابزارها | پرسشنامهها، نظرسنجیها، گروههای کانونی | fMRI، EEG، ردیابی حرکات چشم |
هدف | افزایش آگاهی از برند و فروش | فهمیدن دلایل و انگیزههای خرید |
استراتژی | پیامهای بازاریابی عمومی | پیامهای بازاریابی شخصیسازی شده |
نتایج | پیشبینی رفتار مشتریان | فهمیدن چگونگی عملکرد مغز در تصمیمگیریهای خرید |
سوالات متداول:
- آیا بازاریابی عصبی میتونه افراد رو دستکاری کنه؟
- بازاریابی عصبی با هدف فهمیدن نیازها و خواستههای واقعی مشتریان طراحی شده. هدف این علم، بهبود ارتباط بین برندها و مخاطبان و ارائه تجربیات بهتر برای مصرفکنندگان میباشد. استفاده از این علم برای اهداف غیر اخلاقی و دستکاری افراد غیر قابل قبول است.
- آیا بازاریابی عصبی برای همه کسبوکارها مفیده؟
- بله، بازاریابی عصبی میتونه برای انواع کسبوکارها مفید باشه. اما بهتره قبل از استفاده از این تکنیکها، اهداف و مخاطبان هدف خودتون رو به خوبی بشناسید.
- هزینه استفاده از بازاریابی عصبی چقدر هست؟
- هزینه استفاده از بازاریابی عصبی بسته به نوع ابزارها و تکنیکهای مورد استفاده متفاوت هست. بعضی از تکنیکها مثل EEG و fMRI هزینه بالاتری دارند.
- چطور میتونم در حوزه بازاریابی عصبی بیشتر یاد بگیرم؟
- منابع و مطالب فراوانی در مورد بازاریابی عصبی وجود داره. میتونید از کتابها، مقالات و دورههای آموزشی استفاده کنید.
نتیجهگیری:
بازاریابی عصبی یه رشتهی نوظهور و جذابه که با فهمیدن چگونگی عملکرد مغز انسان در تصمیمگیریهای خرید، میتونه به کسبوکارها کمک کنه تا استراتژیهای بازاریابی موثرتری رو طراحی کنند. امیدوارم این مقاله به شما در فهمیدن این علم جذاب کمک کرده باشه.
امیدوارم این مقاله براتون مفید بوده باشه!
2 پاسخ
بازار یابی عصبی نه تنها بازدهی بیزینس رو بالا میبره بلکه در شناخت مخاطب و شناخت عکس العمل های اون هنگام مواجهه با کسب و کار ما رو آسان تر میکنه .و به همین دلیله خیلی از سایت ها مثل وال استریت ژورنال یا دانشگاه کسب و کار و….. تاکید برا استفاده از ترکیب دو علم بازاریابی و اعصاب شناسی یا همون بازاریابی عصبی دارن.
صبا عزیز سلام
متشکرم از دیدگاه شما
بله دقیقا همین طور هست