همه ما وقتی رابطهای را آغاز می کنیم تمایل داریم سرانجام خوبی داشته باشد، حال اگر یک رابطه عاشقانه به آن هدفی که به خاطرش آغاز شده بود نرسد، فرد دچار شکست عشقی گردیده است و این شکست غالباً اندوهبار است و فراموش کردن آن بسی دشوار.
عشق ناکام، تجربه اندوهآور یکی از غمانگیزترین حادثهها است، به ویژه وقتی شخص دورهای طولانی از زندگیاش را صرف این رابطه کرده باشد.
آسیبی که به واسطه این ناکامی بوجود میآید در برخی افراد به حدی است که سبب هراس آنان از روابط بعدی و اجتناب از این گونه روابط میشود.
حال اگر این اتفاق ناگوار پیش آمد چه میتوان کرد؟ علائماش چیست؟ آیا چنین فردی باید تا آخر عمر در حسرت عشق بسوزد؟
نشانههای شکست عشقی را بشناسید
پایان رابطه ممکن است موجب بروز انکار، احساس گناه، خشم، درماندگی و افسردگی شود. بخشی از این احساسات طبیعی است ولی باید از آنها مطلع باشیم. اگر این علائم را بشناسیم بهتر می توانیم با آنها مقابله کنیم.
شکست در روابط به آسیبهای جسمانی و روانی منجر می شود. در برنامه خواب و تغذیه شما تغییراتی ایجاد می شود. بیحوصله می شوید و درتمام طول روز بر روی تخت دراز می کشید. کاهش یا افزایش اشتها پیدا می کنید. مدام گریه می کنید، سردرد یا معده درد می گیرید و افت عملکرد پیدا می کنید. در واقع در چنین شرایطی می بایست مراقب جسم و روان خود باشید. سعی کنید غذاهای سالم بخورید، خوب بخوابید و ورزش کنید.
لازم است گام به گام زندگی خود را بسازید و به خودتان کمک کنید تا از دوره غمگینی گذر کنید:
• گام اول:
اولین گام به سوی بهبودی، سوگواری برای عشق از دست رفته است. سوگ در واقع واکنش انسان به از دست دادن است. با از دست دادن یک دوست یا عشق، احساسی مشابه مرگ یک عزیز را تجربه خواهید کرد.
با این تفاوت که هنگام از دست دادن یک عزیز، افراد زیادی با شما همدردی میکنند، مراسمی برگزار میشود که به شما در تحمل این غم کمک می کند. مراحل سوگواریی را که شامل انکار، بیقراری، بی خوابی، ناراحتی، احساسگناه، خشم، عصبانیت، بهت یا گیجی و حیرانی و افسردگی می باشد، راحتتر سپری مینمایید.
اما هنگام قطع رابطه چنین مراسمی در کار نیست. میتوانید خودتان این مراسم را برپا کنید و همراه با دیگران برای از دست دادن آن فرد سوگواری کنید. در میان اعضای خانواده و شبکهای از دوستان که شما را حمایت میکنند و به حرفهایتان گوش میدهند و به شما اجازه گریه کردن میدهند قرار بگیرید. بدون قضاوت درباره خود گریه کنید. برای غلبه بر افسردگی خود بهتر است از هم فکری و حمایت دیگران استفاده کنید. حضور و حمایت آنها به بهبود سریعتر شما کمک میکند، از کمک دوستان استفاده کنید.
مراسم ممکن است به سادگی برگزار شود، مانند روشن کردن شمع، خداحافظی کردن، جمع آوری و بستهبندی متعلقات طرف مقابل، پاک کردن تصاویر دو نفره.
مراحل غم و اندوه را باید گام به گام پشت سر گذاشت و بر آن غلبه کرد. بکوشید تمام احساسهای منفی را بیرون بریزید، سپس گفتگوهای درونی خود را شناسایی و با آنها چالش کنید، وقتی این گونه عمل کنید احساس آرامش خود به خود حاصل میشود. فرآیند بروز احساسات و بیان گفتگوهای درونی بعد از اتمام یک رابطه، بسیار سودمند است و در غلبه بر افسردگی به شما کمک میکند.
• گام دوم:
وقتی احساسات منفی را پشت سر گذاشتید به خود یادآوری کنید که زندگی تمام نشده و در جریان است. اکنون زمان آن رسیده که از اتفاقی که در زندگی تان رخ داده است در جهت رشد خود استفاده کنید.
سعی کنید بر روی برنامههای جدید متمرکز شوید و آنها را شناسایی کنید. سرگرمیهای جدید برای خود پیدا کنید خود را با شرکت در فعالیتهای ورزشی و همچنین کلاس های فوقبرنامه، رفتن به سینما و … سرگرم کنید. شرکت در این برنامهها علاوه بر این که زمینه برقراری ارتباطات آتی را فراهم می آورد، توجه شما را از شکست عشقی به مسائل دیگر معطوف میکند.
• گام سوم:
اغلب بعد از یک رابطه ناموفق رشد شخصی ما متوقف می شود. به یاد داشته باشید که شما اهداف، آرزوها، رویاها و علاقههای خاص خود را دارید. و این یادآوری موجب می شود که حرکت به سوی آنها را آغاز کنید و به زندگی بازگردید.
اهداف جدیدی برای خود تعریف کنید و برای رسیدن به آنها تلاش کنید. با دوستان خود برنامههای تفریحی بگذارید. در جمع خانواده حضور یابید. خود را از آن وضع و حال خارج کنید و به زندگی ادامه بدهید، حتی اگر واقعاً انگیزهای برای انجام کارها ندارید شروع کنید چرا که بعد از شروع کار انگیزه بوجود می آید.
به امور معنوی بپردازید، از دیگران مراقبت کنید، با تمرکز بر روی نیازهای دیگران میتوانید احساس غم و درد خود را کاهش دهید. کمک به دیگران به آرامش شما میانجامد. در آستانه سال جدید فرصت دارید تا بر روی احساسات خود تمرکز کنید و برای زندگی آینده خود برنامهریزی نمائید.
بدانید که پایان دادن به یک رابطه در ابتدا ممکن است با احساس دوگانه همراه باشد. برای مثال ممکن است احساس ناراحتی و آرامش کنید یا احساس خشم و ترس. احساساتتان با گذشت زمان تغییر خواهد کرد. در یک دفترچه خاطرات بدون سانسور درباره احساسات خود بنویسید و در مورد هدف بعدی خود تفکر و تأمل کنید.
به تدریج احساس واقعی خود را خواهید یافت، همانند این که واقعاً چه چیزی را دوست دارید، اگرچه کاری برای رابطه انجام می دادید بهتر بود، در حال حاضر بهتر است چه کار کنید، چه درسهایی از این رابطه گرفتید.در واقع بازرس خودتان می شوید و کمکم به خوبی می توانید احساس واقعی خود را تشخیص دهید. شکستها را باید فرصت و تجربه تلقی کرد.
بین عشق و عادت تمایز قائل شوید. گاهی دوست داشتن را با عادت اشتباه میگیریم و در حالی که فقط به وجود یک فرد عادت کردهایم این احساس را عشق می پنداریم. ترک عادت بسیار مشکل ولی امکان پذیر است.
بهبود یک شبه روی نمیدهد. بعد از مدت زمانی که از قطع رابطه گذشت، بهتر می توان آن را بررسی کرد.
اگر به هیچ وجه نمی توانید با احساسات آسیب دیده خود کنار بیایید و این آسیب منجر به افت عملکرد شما گردیده است به مراکز مشاوره مراجعه کنید و از یک متخصص کمک بگیرید.
مشاوره شکست عشقی با محمد جانبلاغی
شاد و سربلند باشید
دوستدارتان محمد جانبلاغی