یکی از مشکلاتی که بسیاری از والدین در الگوی تربیتی در تربیت فرزندان خود به کار می برند سرزنش است.
به این دو مثال توجه کنید :
رفتار والدین با استفاده از روش سرزنش
روش اول: فرض کنید فرزند شما در درس ریاضی نمره کم کسب می کند و والدین با استفاده از روش سرزنش که چرا نمره ات کم شده است ؟چرا درس نخواندی؟چرا به درس اهمیت نمی دهی؟
و والدین مکرر این جملات را تکرار می کنند.
رفتار والدین بدون استفاده از روش سرزنش
روش دوم: فرض کنید فرزند شما در درس ریاضی نمره کم کسب می کند والدین سعی می کنند که به فرزند خود کمک کنند تا در درسی که ضعیف است پیشرفت کند و به فرزند خود می گویند با تلاش بیشتر می توانی نمره خوبی کسب کنی .
از نظر شما کدام رفتار والدین خوب است؟ روش اول یا روش دوم.
والدین باید بدانند که اگر سرزنش مکرر تکرار شود باعث می شود فرزندان شان دچار خود کم بینی شوند و استعداد های خود را نشناسند و با سخت گیری والدین ممکن است دچار مشکلات بیشتری شوند .
در نهاد خانواده همه بچه ها رفتار و گفتار والدین خود را به عنوان الگو انتخاب می کنند مشکل اصلی این است والدین از روش تربیتی درست استفاده نمی کنند و اینکه روش تربیتی نباید در حد افراط و تفریط باشد والدین نباید به فرزندان خود بگویند تو نباید در هیچ یک از درس هایت نمره کم بیاوری و همیشه از فرزندانشان انتظار نمره ۲۰ داشته باشند که این روش تربیتی کاملا غلط است زیرا با این رفتار والدین، فرزندان فکر می کنند اصلا نباید شکست بخورند و نگرش آنها نسبت به شکست تغییر می کند و فکر می کنند که اگر شکست بخورند نمی توانند شکست را جبران کنند.
مقایسه کردن فرزندان با سایر افراد خانواده یا دوستان سبب کاهش اعتماد به نفس و احساس ناتوانی در بچه ها می شود والدین باید به فرزندان خود اجازه دهند تا شکست را تجربه کنند زیرا با شکست خوردن باعث می شود فرزندان شما رشد کنند و نگرش غلط فرزندانتان نسبت به شکست تغییر کند .
والدین باید سرزنش را از روش تربیتی خود حذف کنند و سعی کنند تا فرزندان خود را بیشتر تشویق کنند نه سرزنش.